HTML

net

tuti tippek az internet világához

TIPPEK

Reklám

Ajánló

Utolsó kommentek

Szemkímélő tippek - monitor előtt

2008.10.07. 08:59 tuttitippek

Érezted már a monitor előtti munka után, hogy égnek a szemeid, viszket, vörös?

Akár hiszed akár nem, a képernyő előtti munka az egyik legnehezebb, iszonyúan terheli a szem izmait is.

Szakértők becslése szerint a PC-nél való munkánál naponta 33000-ig terjedő fej- és szemmozgás szükséges a képernyő, a billentyűzet és a minta között és 7000 pupillareakció.

Ezen kívül terhelő a képernyőre való merev pillantás. E koncentrált, pontos pillantás révén ritkábban csukjuk le a szemünket: a szokásos percenkénti 10-12-szeri helyett a monitoron való munkánál percenként csak háromszor-négyszer pislogunk.

Az emberek 40 százaléka, aki naponta több mint három órát dolgozik a képernyőn, szenved fáradt, száraz és égő szemektől. Ezen kívül a tartós képernyőn való munka tarkómerevséget és fejfájást válthat ki.

 

Íme 5 tipp a panaszok megelőzésére


1. Üljön kényelmesen!

Fontos feltétel egy oldott nézéshez és munkához egy jó üléstartás. Az alsókarok feküdjenek vízszintesen a billentyűzeten. Ideális, ha a felső- és alsókarok derékszöget képeznek. Ez vonatkozik a felső- és alsólábszárra is.

2. A képernyő helyes pozíciójával

A képernyőnek a helyes magasságban kell állnia. Ideális, ha a legfelső szövegsorok körülbelül szemmagasságban vannak. Állítsa be a monitort úgy, hogy Ön frontálisan a képernyőre nézzen. Ez megakadályozza a fordított testtartást, ami feszességhez vezethet a váll- és tarkókerületen.

3. Optimális fényviszonyok

Fordítsa PC-jét a helyes fénybe: a számítógépet úgy kell felállítani, hogy pillantása párhuzamosan menjen az ablakkal. Ideális egy egyenletes helyiség megvilágítás. Este nem lehet a helyiségben az egyetlen fényforrás. Ez szükségtelenül veszi igénybe a szemet.

4. Kis szünetekkel

A szemek minden kis szünetért hálásak. Használja ki például a kis várakozási időket, amelyek a számítógépes rendszer révén keletkeznek, hogy szemeit elfordítsa a képernyőről. Ésszerű ezenkívül nem túl hosszú időblokkokban dolgozni a számítógépen, hanem más tevékenységekkel, megszakításokkal. Főszabály: két óra számítógépes munka után 15 perc szünetet kell beiktatni.

5. Lazító gyakorlatok a szemnek

Minden egy-kétóránkénti gyakorlási időszak megkönnyíti a képernyőn való munkát:

Masszázs: a hüvelyk- és középső ujjal fogja meg az orrgyökeret és helyezze a mutatóujját a homlokára. Ezt a helyet azután masszírozza néhány másodpercig enyhe nyomással. Ez a masszázs mindenekelőtt szemüveget viselőknek tesz jót.

 

Forrás: eletforma.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: tipp szemkímélő

A bejegyzés trackback címe:

https://tutinet.blog.hu/api/trackback/id/tr92700695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása