HTML

net

tuti tippek az internet világához

TIPPEK

Reklám

Ajánló

Utolsó kommentek

Szemkímélő tippek - monitor előtt

2008.10.07. 08:59 tuttitippek

Érezted már a monitor előtti munka után, hogy égnek a szemeid, viszket, vörös?

Akár hiszed akár nem, a képernyő előtti munka az egyik legnehezebb, iszonyúan terheli a szem izmait is.

Szakértők becslése szerint a PC-nél való munkánál naponta 33000-ig terjedő fej- és szemmozgás szükséges a képernyő, a billentyűzet és a minta között és 7000 pupillareakció.

Ezen kívül terhelő a képernyőre való merev pillantás. E koncentrált, pontos pillantás révén ritkábban csukjuk le a szemünket: a szokásos percenkénti 10-12-szeri helyett a monitoron való munkánál percenként csak háromszor-négyszer pislogunk.

Az emberek 40 százaléka, aki naponta több mint három órát dolgozik a képernyőn, szenved fáradt, száraz és égő szemektől. Ezen kívül a tartós képernyőn való munka tarkómerevséget és fejfájást válthat ki.

 

Íme 5 tipp a panaszok megelőzésére


1. Üljön kényelmesen!

Fontos feltétel egy oldott nézéshez és munkához egy jó üléstartás. Az alsókarok feküdjenek vízszintesen a billentyűzeten. Ideális, ha a felső- és alsókarok derékszöget képeznek. Ez vonatkozik a felső- és alsólábszárra is.

2. A képernyő helyes pozíciójával

A képernyőnek a helyes magasságban kell állnia. Ideális, ha a legfelső szövegsorok körülbelül szemmagasságban vannak. Állítsa be a monitort úgy, hogy Ön frontálisan a képernyőre nézzen. Ez megakadályozza a fordított testtartást, ami feszességhez vezethet a váll- és tarkókerületen.

3. Optimális fényviszonyok

Fordítsa PC-jét a helyes fénybe: a számítógépet úgy kell felállítani, hogy pillantása párhuzamosan menjen az ablakkal. Ideális egy egyenletes helyiség megvilágítás. Este nem lehet a helyiségben az egyetlen fényforrás. Ez szükségtelenül veszi igénybe a szemet.

4. Kis szünetekkel

A szemek minden kis szünetért hálásak. Használja ki például a kis várakozási időket, amelyek a számítógépes rendszer révén keletkeznek, hogy szemeit elfordítsa a képernyőről. Ésszerű ezenkívül nem túl hosszú időblokkokban dolgozni a számítógépen, hanem más tevékenységekkel, megszakításokkal. Főszabály: két óra számítógépes munka után 15 perc szünetet kell beiktatni.

5. Lazító gyakorlatok a szemnek

Minden egy-kétóránkénti gyakorlási időszak megkönnyíti a képernyőn való munkát:

Masszázs: a hüvelyk- és középső ujjal fogja meg az orrgyökeret és helyezze a mutatóujját a homlokára. Ezt a helyet azután masszírozza néhány másodpercig enyhe nyomással. Ez a masszázs mindenekelőtt szemüveget viselőknek tesz jót.

 

Forrás: eletforma.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: tipp szemkímélő

A 10 leggyakoribb hiba, amivel veszélynek teszed ki a géped

2008.06.19. 11:11 tuttitippek

A 10 leggyakoribb hiba, amivel elrontjuk PC-nket

Bár a lista nem igazán tartalmaz megdöbbentő újdonságokat – mégis tanulságos látni, így egy csokorba összegyűjtve azon hibákat, melyeket nap, mint nap elkövetünk.

Lássuk a tíz leggyakoribb felhasználói figyelmetlenséget!

1. Nem használunk szünetmentes tápegységet
Nem is annyira az áramszünet miatt – ellenben az elektromos károsodás elkerülése végett. Egy vihar vagy elektromos zavar a hálózatban a hardvert és a szoftvert, illetve értékes adatainkat is tönkreteheti, megsemmisítheti. Ennek ellenére a felhasználók legtöbbje egyáltalán nem használ szünetmentes tápot, még annak ellenére sem, hogy ezek az eszközök napjainkra már igazán olcsóvá váltak.

2. Tűzfal nélkül internetezünk
Sokan azt gondolják elég a Windows beépített tűzfala (pedig mennyire nem…), vagy ami még rosszabb, azt hiszik, hogy „velem úgysem történhet semmi, hiszen nem nézegetek illegális oldalakat”.

3. Nem frissítjük a vírus- és spyware adatbázisokat
Sok felhasználó feltelepít ugyan valamilyen vírusirtót – majd egész egyszerűen elfelejti frissíteni. Ez pontosan olyan mintha nem is lenne vírusirtónk, mégis sokan úgy érezzük, hogy ha már van valamilyen vírusirtónk, akkor „ez elég, a komolyabb vírusokat úgyis leszedi…”

4. Fel- és leinstallálunk mindenfélét, főleg béta szoftvereket
Megnézem ezt a szoftvert, belekukkantok abba… A felhasználók többsége olyan szoftvereket is telepít, amire egyáltalán nincs, és nem is lesz szüksége.

5. Tele vannak a merevelemezek
Elfelejtünk törölni és karbantartani – ezért merevlemezeink többnyire teljesen tele vannak, ráadásul igen fragmentáltak is – a töredezettségmentesítés nem népszerű az átlagos felhasználók között.

6. Megnyitjuk a csatolt fájlokat – minden csatolmányt megnyitunk, ha kell, ha nem.
Barátunktól, ismerősünktől érkeznek a mókás képek és videók – persze ezeket ő is „valahonnan kapta” és gondosan továbbküldi… A legtöbb esetben a csatolmány valóban mókás, főleg amikor gondosan bele van csomagolva egy kis trójai is.

7. Mindenre ráklikkelünk, ha kell, ha nem
Ha látunk egy linket akkor máris bőszen klikkelünk – még akkor is ha a mögöttes tartalom spam, vagy nem megbízható. A legtöbb felhasználó nem klikkelés előtt, hanem utána dönti el, hogy megért-e meglátogatni az adott oldalt, avagy nem…

8. Bekapcsoljuk a fájlmegosztást
Gyakorlatilag a világ legveszélyesebb Windows funkciója (ha fájlokat akarunk megosztani megtehetjük másképpen is) – elképesztő mennyi biztonsági rést okoz a Windows fájl-ás nyomtatómegosztás funkciója.

9. Rosszul választunk jelszavakat
Félünk, hogy elfelejtük őket – ezért egyszerű dolgokat választunk jelszó gyanánt.

10. Nem készítünk biztonsági másolatot fájlainkról, merevelemzeinkről
A cím magáért beszél – „ugyan már mi baj történhet” felkiáltással szinte sohasem archiválunk. Aztán ha megtörténik a baj (mondjuk pontosan egy egyes pontban említett hiányosság miatt), akkor foghatjuk a fejünket.

Forrás: techline.hu

 


 

Szólj hozzá!

Címkék: windows tipp vírus ingyenes jelszó spyware merevlemez tűzfal csatolt fájl klikk szünetmentes tápegység fájl zenzuu installál biztonsági másolat