HTML

net

tuti tippek az internet világához

TIPPEK

Reklám

Ajánló

Utolsó kommentek

A 10 leggyakoribb hiba, amivel veszélynek teszed ki a géped

2008.06.19. 11:11 tuttitippek

A 10 leggyakoribb hiba, amivel elrontjuk PC-nket

Bár a lista nem igazán tartalmaz megdöbbentő újdonságokat – mégis tanulságos látni, így egy csokorba összegyűjtve azon hibákat, melyeket nap, mint nap elkövetünk.

Lássuk a tíz leggyakoribb felhasználói figyelmetlenséget!

1. Nem használunk szünetmentes tápegységet
Nem is annyira az áramszünet miatt – ellenben az elektromos károsodás elkerülése végett. Egy vihar vagy elektromos zavar a hálózatban a hardvert és a szoftvert, illetve értékes adatainkat is tönkreteheti, megsemmisítheti. Ennek ellenére a felhasználók legtöbbje egyáltalán nem használ szünetmentes tápot, még annak ellenére sem, hogy ezek az eszközök napjainkra már igazán olcsóvá váltak.

2. Tűzfal nélkül internetezünk
Sokan azt gondolják elég a Windows beépített tűzfala (pedig mennyire nem…), vagy ami még rosszabb, azt hiszik, hogy „velem úgysem történhet semmi, hiszen nem nézegetek illegális oldalakat”.

3. Nem frissítjük a vírus- és spyware adatbázisokat
Sok felhasználó feltelepít ugyan valamilyen vírusirtót – majd egész egyszerűen elfelejti frissíteni. Ez pontosan olyan mintha nem is lenne vírusirtónk, mégis sokan úgy érezzük, hogy ha már van valamilyen vírusirtónk, akkor „ez elég, a komolyabb vírusokat úgyis leszedi…”

4. Fel- és leinstallálunk mindenfélét, főleg béta szoftvereket
Megnézem ezt a szoftvert, belekukkantok abba… A felhasználók többsége olyan szoftvereket is telepít, amire egyáltalán nincs, és nem is lesz szüksége.

5. Tele vannak a merevelemezek
Elfelejtünk törölni és karbantartani – ezért merevlemezeink többnyire teljesen tele vannak, ráadásul igen fragmentáltak is – a töredezettségmentesítés nem népszerű az átlagos felhasználók között.

6. Megnyitjuk a csatolt fájlokat – minden csatolmányt megnyitunk, ha kell, ha nem.
Barátunktól, ismerősünktől érkeznek a mókás képek és videók – persze ezeket ő is „valahonnan kapta” és gondosan továbbküldi… A legtöbb esetben a csatolmány valóban mókás, főleg amikor gondosan bele van csomagolva egy kis trójai is.

7. Mindenre ráklikkelünk, ha kell, ha nem
Ha látunk egy linket akkor máris bőszen klikkelünk – még akkor is ha a mögöttes tartalom spam, vagy nem megbízható. A legtöbb felhasználó nem klikkelés előtt, hanem utána dönti el, hogy megért-e meglátogatni az adott oldalt, avagy nem…

8. Bekapcsoljuk a fájlmegosztást
Gyakorlatilag a világ legveszélyesebb Windows funkciója (ha fájlokat akarunk megosztani megtehetjük másképpen is) – elképesztő mennyi biztonsági rést okoz a Windows fájl-ás nyomtatómegosztás funkciója.

9. Rosszul választunk jelszavakat
Félünk, hogy elfelejtük őket – ezért egyszerű dolgokat választunk jelszó gyanánt.

10. Nem készítünk biztonsági másolatot fájlainkról, merevelemzeinkről
A cím magáért beszél – „ugyan már mi baj történhet” felkiáltással szinte sohasem archiválunk. Aztán ha megtörténik a baj (mondjuk pontosan egy egyes pontban említett hiányosság miatt), akkor foghatjuk a fejünket.

Forrás: techline.hu

 


 

Szólj hozzá!

Címkék: windows tipp vírus ingyenes jelszó spyware merevlemez tűzfal csatolt fájl klikk szünetmentes tápegység fájl zenzuu installál biztonsági másolat

A bejegyzés trackback címe:

https://tutinet.blog.hu/api/trackback/id/tr9528616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása